F1: Napínavá sezóna až do posledného kola, toto sú jej najlepšie a nezabudnuteľné momenty!

NETKY.SK • 18 December 2021, 15:00 • 2 min
F1: Napínavá sezóna až do posledného kola, toto sú jej najlepšie a nezabudnuteľné momenty!

Nezabudnuteľná sezóna od začiatku až do samého konca. Na ceste 71 sezónou kráľovnej motoršportu sme zažili mnoho fantastických pretekov, krásnych športových momentov a dokonca aj nespočetne veľa kontroverzných situácii. V článku si zaspomíname na tie najlepšie momenty z tohtoročnej sezóny F1.

slovakia

left justify in out

 

Víťazstvo pre Estebana Ocona a francúzsky tím Alpine

 

Len málokto by čakal, že sa podarí nejakému inému tímu ako Mercedesu alebo Red Bullu vyhrať preteky v tohtoročnej sezóne. Celú sezónu sme boli svedkami fantastického suboja dvoch najsilnejších tímov, no hektická VC Maďarka nám priniesla historicky prvé víťazstvo pre Estebana Ocona a jeho tím Alpine

 

Oconovi sa podarilo prežiť štart, pri ktorom sa zrazili nastal slávny "bowling" Valtteriho Bottasa, ktorý zostrelil Maxa Verstappena a ukončil svoje vlastné preteky. Taktiež Lance Stroll spôsobil poriadny humbuk a vyradil z pretekov Charlesa Leclerca

 

Druhý reštart priniesol hádam najzvláštnejšiu situáciu minimálne za posledných pár rokov, keď všetci jazdci zamierili už v zahrievacom kole do boxov a na štartovom rošte ostal osamotený Lewis Hamilton. Do čela pretekov sa dostal prekvapivo Esteban Ocon a počas celých pretekov bojoval o svoju pozíciu s o niečo rýchlejším Sebastianom Vettelom

 

Ocon sa aj vďaka nádhernému súboju Hamiltona s Alonsom dokázal udržať na 1. priečke a získal tak prekvapivé víťazstvo pre tím Alpine.

 

 

Prvá nehoda ašpirantov na titul

 

Tesne pred VC Anglicka sa polemizovalo nad tým, čo by sa stalo na trati medzi Verstappenom a Hamiltonom, ak by boli v priamom súboji o prvenstvo. Versappenovo auto sa v Anglicku zdalo o niečo rýchlejšie a pre Hamiltona bolo veľmi dôležité, aby sa Verstappen v šampionáte nejako výrazne neutrhol. Štart VC SIlverstonu vyšiel lepšie Holanďanovi, no už po prvých zákrutách mal v pätách Lewisa Hamiltona. Hamilton vedel, že musí zaútočiť čo najskôr, pretože inak sa mu "Super Max" vzdiali a bolo by otázne,  či by jeho tempu dokázal Hamilton sekundovať.

 

Hamilton sa dostal tesne za zadné krídlo Maxa a skúsil prekvapivý manéver do zákruty Copse, kde sa zvyčajne predbieha veľmi obtiažne. Hamilton trafil Vertsappena a prvá nehoda dvoch rivalov bola na svete. Verstappen sa s veľkými bolesťami štveral z auta, naproti tomu Hamilton pokračoval v pretekoch a nakoniec v nich aj zvíťazil. Po tomto incidentne bolo jasné, že vypukla vojna a žiadny z ašpirantov na titul si nedaruje ani centimeter na trati.

 

 

Historické double pre McLaren

 

Talianskí fanúšikovia pevne dúfali, že ak vyhrá na talianskej Monze nejaký iný tím, tak to bude ich milované Ferrari. No napokon po fantastickom víkende to bol oranžový McLaren, ktorý využil svoju enormnú rýchlosť na rovinkách a získal jediné víťazstvo a dokonca jediné double v tejto sezóne.

Napriek tomu, že počas celej sezóny podával lepšie výsledky Lando Norris,  z velkolepého víťazstva sa radoval "Honeybadger" Daniel Ricciardo. Australčan má v sebe nejaký dar, ktorý mu umožní vždy z darovanej príležitosti vyťažit maximum. V Monze sa mu podarilo odštartovať lepšie ako Red Bullu Maxa Verstappena a aj vďaka ďalšej kolízii Hamiltona s Verstappenom ovládol preteky systémom štart-cieľ.

 

 

Jeddahský predkrm pred pamätným finále v Abu Dhabi

 

Napätie sa stupňovalo a nervozita sa dala krájať. Pred VC Saudskej Arábie sme boli svedkami začiatku Hamiltonovej dominancie s novým raketovým motor v jeho Mercedese.  Fanúšikovia začali špekulovať, či má Verstappen v posledných dvoch pretekoch vôbec nejakú šancu, alebo bude Mercedes jednoducho dominovať. Prvého prekvapivého momentu sme sa dočkali v kvalifikácii, kde mal Mercedes veľké problémy so zahriatím svojich pneumatík.

 

Vďaka tomu sa naskytla šanca pre Verstappena získať pole position a pripraviť si na preteky najlepšiu možnú pozíciu. No Max pri svojom rýchlom kole urobil zbytočnú chybu v poslednej zákrute a odparkoval svoje auto na cieľovej rovinke. Z pole position sa   nakoniec radoval Hamilton a druhá priečka patrila jeho tímovému kolegovi Valtterimu Bottasovi

 

Po štarte VC Jeddahu sa nič špeciálne neudialo, no až po nehode Micka Schumachera sa z nudných pretekov stala jedna obrovská šou. Verstappen najprv poriadne pokazil štart a musel sa všetkými možnými silami dostať naspäť pred Hamiltona, čo sa mu nakoniec vďaka 5-sekundovej penalizácii stalo osudným. Druhý reštart zvládol Max perfektne a do prvej zákruty to poslal doslova na "krv" a dostal sa do vedenia VC Saudskej Arábie

 

Súvisiaci článok: F1: Infarktové momenty a neuveriteľný záver rozhodol o novom majstrovi sveta!

 

Verstappena stíhal rýchlejší Hamilton a ich ďalší súboj bol len otázkou času. Toho sme sa dočkali cca 10 kôl pred koncom pretekov a neskôr sme sa dočkali ďalšieho neuveriteľného momentu. Pritom, ako sa Verstappen snažil šikovne prenechať Hamiltonovi pozíciu, sa dvaja rivali zrazili znova. Problémom bolo, že toto prenechanie pozíci nebolo Hamiltonovi oznámené do vysielačky a Angličan ťukol do zadnej časti Verstappenovho monopostu. Hektické preteky napokon vyhral Hamilton a do Grand finále vstupovali obaja s rovnakým počtom bodov.

 

 

Čerešnička na torte fenomenálnej sezóny a nový majster sveta!

 

Veľkolepé finále 71. ročníka F1-tky sa konalo na okruhu Yas Marina v Abu Dhabí. Verstappen vytrel zrak celému svetu, keď v kvalifikácii predviedol fantastické kolo a s prehľadom získal pole position. Lenže štart sa Holanďanovi vôbec nevydaril a už po prvej zákrute viedol štartové pole Lewis Hamilton. Max vedel, že na mäkších pneumatikách musí čo najskôr zaútočiť a jeho prvý pokus prišiel v nájazde do 6. zákruty. Hamilton sa ubránil, aj keď musel opustiť trať, ale svoju pozíciu si udržal.

 

Postupne sa jeho Mercedes vzďaľoval konkurentom a vyzeralo to tak, že šampiónom sa nakoniec bez problémov stane práve Hamilton. Jeho prvá prekážkavo vo VC Abu Dhabí bol fantastický Sergio Peréz, ktorý spomalil Hamiltona a dal znova šancu  dotiahnuť sa Verstappenovi. Ten pochválil Peréza, ale jeho Red Bull nemal dostatočnú rýchlosť udržať tempo Lewisa Hamiltona. Hamilton sa postupne znova odpútal a zdalo sa byť rozhodnuté. Všetko sa zmenilo v osudnom 53. kole, keď to do steny napálil pilot Williamsu Nicolas Latifi. Latifi svojou nešťastnou alebo šťastnou ( záleží, ktorého fanklubu sa opýtate) nehodou spôsobil spúšť momentov, ktoré navždy ostanú v pamäti každého fanúšika motoršportu. 

 

 

Verstappen dostal od formulových bohov ojedinelú šancu vymeniť svoje pneumatiky a dokonca sa dostať priamo za Lewisa Hamiltona. Otázkou zostávalo, či sa tieto neuveriteľné preteky vôbec reštartujú. Odpoveď bola áno a Verstappen naplno využil svoju poslednú šancu dostať sa pred Lewisa Hamiltona a získať svoj prvý majstrovský titul v poslednom kole celej sezóny. Záver ako z  amerického thrilleru nám priniesol nového majstra sveta a jedny z najnapínavejších pretekov v celej histórii.

 

 

 

 

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Oliver Peth
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies